torsdag 31 juli 2008

punka

Igår skulle jag och m ta premiärturen tillsammans - det är vi som siktar på vättern nästa år. Vi cyklade hem till honom från jobbet, jag på tandemen, han på sin vanliga cykel. Ungefär 10m från mål så känns det som att bakdelen av cykeln svajar lite, och tänker att det är något konstigt med lagret där bak som jag har grejat lite med. Ungefär 10m senare inser jag att jag har fått punktering. 10m från mål, 10m från att jag och m ska ta vår premiärtur.
Men visst, ingenting att hänga läpp för - punktering hör ju till vardagen (eller hur det nu var)! M påpekar att han har reparationsgrejer i sin lägenhet, och jag och s följer glatt med upp för att kolla på deras nya fina lägenhet. Han hittar dock bara sina däckavdragningsgrejer, men inga problem - vi går till coop extra en sisådär 10-15min promenad iväg. Sagt och gjort, vi ger oss av med däckavdragare, pump och andra bra-att-ha-grejer med oss. Väl framme hos coop köper vi punkteringslagningslappar, drar av däcket, försöker hitta hålet utan vatten (eftersom det var en ganska stor glasbit som satt i däcket så tänkte vi att vi borde se det), misslyckas med att hitta hålet, jag springer in för att be om en spann med vatten av den-kanske-snälla-coop-personalen. Jag ser dock pantavdelningen där jag letar fram en systembolagspåse som jag fyller med vatten från tvättahänderna-handfatet och springer ut till s och m. Så håller vi på. Försöker hitta den optimala påsen (både till storlek och täthet) samtidigt som vi får ta s:s cykel som något slags bord att ha påsen på. Iaf så hittar vi hålet, lagar det hjälpligt och pumpar - och luften går ur både däcket och oss. Men men, vi har gott om lappar kvar så vi gör ett nytt försök med vattnet i en ny påse på s:s pakethållare. Vi finner dock en lång reva med massa småhål som måste ha varit den verkliga boven. Vi kom fram till att det var meningslöst att försöka laga och övergår till plan B - att köpa en ny slang som vi byter till. Tillbaka in i coop för att inse att de inte säljer slangar, gå till statoil för att höra om de har, men ingen har. Dessutom skulle det ha fått innebära att vi skulle behövt gå tillbaka till m för fler verktyg. Iaf inser vi att det inte blir någonting den kvällen. Istället siktar vi på att s åker hem och hämtar bil + släp medan jag och m går tillbaka hem till m med cykeln, för att sedan spana in matställen. Då fick vi bland annat reda på att pizzerian som stänger kl 21 tydligen har stängt 20.50, när vi var där och ville äta. Och sushi-stället var stängt. Men vi hittade iaf ett ganska trevligt ställe att sätta oss vid där vi belönade oss med god mat och öl, för den som ville ha det.

Motgång och nederlag iaf. Vi hade hypat den där turen i säkert en månad, och så hindrar en punktering oss.

Idag så har jag roat mig med att köra runt (jag var så trött på det, så jag vek mig och tog bilen runt) och leta efter en slang i rätt dimension, vilket tydligen inte var det lättaste. Så även om coop eller statoil skulle ha haft däckslangar igår så skulle de garanterat inte haft rätt. Efter fyra affärer hade jag hittat en slang, medan jag egentligen ville ha två. Väl hemma och efter att ha försökt rengöra däcket efter eventuella farligheter så pumpar jag upp den nya slangen och inser att det är hål på det. Jag vet inte om jag själv har orsakat det, om det var något kvar i däcket ändå, eller om slangen var kass. Iaf så far jag runt till ytterligare en cykelaffär, för att till slut avsluta hos min favoritaffär (som jag ville prova sist för att kolla andra alternativ), vilka givetvis hade massor av den storleken. Dessutom köpte jag nytt däck, för jag orkade inte med att det skulle gå hål på ytterligare en slang.
Så, efter alla de timmarna igår och efter alldeles för många timmar idag, så fungerar det äntligen. Dessutom så har jag ett lite mer racer-däck på där bak nu, vilket jag haft planer på att prova ändå. När vi testade ikväll så var det alldeles för löst pumpat, men det åtgärdades när vi kom hem. Förhoppningsvis så ska det rulla på bra nu. Dessutom har jag förberedd cykelväskan med, förutom pumpen som tidigare fanns där, däckavdragare och extra slang för både fram- och bakhjulet.

blablabla osvosvosvosv, mycket text men det är mest för att det var en lång historia som jag har tröttnat på totalt. Men, i slutändan så tror jag nog att det kommer bli bättre med den här typen av däck. Det är väl lite på test för att se om det mindre däcket klarar av två personer, men han i affären tyckte att han med gott samvete kunde rekomendera det däcket till en tandem (till skillnad från det han förslog från början), och det finns alltid fler tillfällen att cykla.


och rideofhope närmar sig!
Jag är så sjukt hypad.

Inga kommentarer: